Meny Stäng

Fyren i Warnemunde, Rostock

Om du reser till Rostock i Tyskland, antingen med en av de färjor som går hit direkt från Sverige, eller på annat vis så finns det en del att se. Om du bestämmer dig för att tillbringa lite tid i denna trevliga stad, är en av de sevärdheter du inte får missa fyren i Warnemunde. Fyren är den förmodligen mest populära sevärdheten i området. Warnemunde är ju en del av Rostock, stadens hamn, och dess fyr är väldigt omtyckt.

Fyren har nämligen stått på samma plats ända sedan 1897, så den känns igen av de flesta som besökt Warnemunde förr, oavsett när detta var, och den är nästan 37 meter hög, så man ser fyren även om man inte är direkt nära den.

Klättra upp i fyren

Man kan dessutom som turist klättra upp i fyren om man vill det, längs en spiraltrappa. Gör man detta, har man en fantastisk utsikt över Warnemunde och Rostock sedan, så detta är värt att göra, om man bara känner sig i form för det. Bäst ser man förstås mitt på dagen, då det är fint väder, så framför allt om man tar sig till fyren när så är fallet, är det att rekommendera att man faktiskt försöker ta sig upp i fyren.

Sedan år 1978 är det ingen som jobbar i fyren längre, men fram till 1978 var fyren i Warnemunde i bruk och hade även en praktisk funktion. Idag är den mest praktiska funktionen som fyren har istället de många ljusshower som anordnas vid den vid särskilda tillfällen. T.ex. varje nyårsafton brukar man anordna en ljusshow i Warnemunde, för att fira in det nya året. Befinner man sig i området då, är det absolut trevligt att ta en titt på hur fyren ser ut då.

Vissa likheter från känd film

Intressant nog tror förresten många att fyren som syns i Leonardo di Caprio filmen Shutter Island är just fyren i Warnemunde. Detta då den liknar den så mycket. Huruvida detta verkligen är samma fyr vill vi dock inte spekulera kring allt för mycket, men visst är likheterna tydliga när man väl sett den ”riktiga” fyren i Warnemunde med.

Fyren