Meny Stäng

Kyrkan Marienkirche i Rostock

Numera besöker allt fler svenskar den anrika Hansastaden Rostock i Tyskland, eftersom det bland annat går färjor till staden, direkt från Sverige. Rostock är dessutom ett intressant resmål, eftersom det finns massvis med sevärdheter här, framför allt för den lite mer historiskt intresserade, då Rostock har en så lång och synnerligen intressant historia.

En av de sevärdheter som är mest kända i Rostock är Marienkirche, dvs. Mariakyrkan, som är den största av de 3 gamla kyrkor som finns i staden (de andra två kyrkorna heter Petrikirche – Peterskyrkan, samt Nikolaikirche – Nikolauskyrkan). Marienkirche byggdes nämligen redan år 1265, och har med andra ord en historia som sträcker sig över 779 år, och sedan den protestantiska rörelsen, år 1531, är kyrkan protestantisk (fram till dess var kyrkan katolsk, förstås).

Kyrkan är inte bara imponerande utifrån, utan det finns mycket att se även inne i kyrkan, som fått ny inredning flera gånger genom åren, förstås. Några av de sevärdheter som finns inne i kyrkan är:

  • Det höga altaret
  • Predikostolen
  • Den astronomiska klockan
  • Orgeln
  • De färgade fönstren

Tar man sig ändå till Marienkirche under ett besök i Rostock är det därför verkligen att rekommendera att man även går in i kyrkan, endast så kan man nämligen se allt fint som finns där.

kyrka

Kyrkan är byggd i typisk gotisk stil, och är ett av de bästa exemplen på denna byggstil i hela norra Europa, vilket gör att vi framför allt kan rekommendera ett besök här för alla som gillar den gotiska stilen.